vineri, 20 martie 2015

Hribul de Vara

Hribul de Vara sau Porcinul de vara se prezinta astefel : Palaria are un diametru de 4-20 cm , emisferica la inceput si convexa la final;cuticula uscata , catifelata ,cu timpul se usca aporape de descompunere.Culorile ei sunt variabile:aluniu , maroniu , caramiziu.Sub palarie in apropierea partii superioare a picorului , tuburile sporifere sunt mai scurte , de culoare alba devenind apoi galbui si verzui.Porii se aseamana la culoare cu tubuli si nu se modifica la rupere sau taiere.Sporii sunt de culoare maronie. Piciorul ajunge la 15 cm lungime si 3-8 cm grosime.Este de forma destul de variabila , in mod normal destul de gros ,uneori cilindric , alteori curbat sau rasucit;e de culoare de asemenea variabila , care incepe de la albicios la aluniu si in final maroniu;prezinta unele striatii in relief ,de aceeiasi culoare pe toata suprafata. Carnea este compacta , putin moale , alba , de un miros placut , aroma de ciuperca mai puternica decat a celorlalte specii din sezon.Are un gust foarte placut. Porcinul de vara creste de la sfarsitul primaverii , pana la jumatatea toamnei , cand e cald in padure.Locul preferat in care creste il reprezinta padurile de conifere , dar il intalnim foarte des si in padurile de stejar si fag , in locuri bine luminate.Porcinul este popular cunoscut si ca Manatarca. In bucatarie , poate fi folosit in foarte multe feluri;taiat felii si uscat mentine o aroma intensa o perioada mare de timp;mai departe se pot conserva in ulei sau in otet sau direct la congelat.De asemenea pot fi consumati cruzi in salata , prajiti sau fierti in diferite moduri. OBSERVATIE - in timpul verilor secetoase , cand pamantul e uscat , palaria prezinta crapaturi pe intreaga suprafata si poate fi vizibila carnea alba , a carei culori se schimba foarte greu , aproape de loc. ATENTIE !!! A NU SE CONFUNDA CU HRIBUL PUCIOS-care este mai inchis la culoare pe intreaga suprafata.Nu exista riscuri pentru ca sunt ambele comestibile ,doar o pretentie de cunoscator.
Hribul Pucios

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu